Vi skapar en blommande rabatt

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Vi skapar en blommande rabatt

Blommande rabatter har vi inte många på gården. Det mesta blommande vi har är träd, buskar, vilda blommor, lite örter eller marktäckare i form av ätbart och eller bär (som jordgubbar).

Vi har valt att göra en rabatt som kommer ha både ett par små magnolia som behöver lite vindskyddat läge och tre små träd som även. de behöver stå i ett aningen skyddat läge. Rabatten kommer att löpa utmed en stenbelagd trappa (som blir steg 2 att skapa). Rabatten är placerad ca 2,5 meter från huset. Tanken är då att vi skall kunna gå i trappan under grenarna.

Området idag är en lutande “gräsmatta” med inslag av rölleka, klöver, och diverse vilda blommor. Platsen har sol dagtid och under eftermiddagen får platsen skugga. Under vintertid har platsen morgon och förmiddagssol.

Se hur vi gjorde…

1. Vi gräver rabatten genom att först gräva bort grässvålen och lägger kockorna upp och ner på den sidan där det sluttar nedåt för att skapa en förhöjning så att vatten som faller i form av regn stannar upp och rinner ner i rabatten.

 

    

Tanken är även att trappan på insidan som kommer att luta något mot rabatten, kommer att bidra till att regn som faller i trappan rinner mot och ner i rabatten.

Om du istället har en helt plan plats kan du antingen välja att lägga träs-svålen omkring hela landet, eller köra den till jordfabriken och låta den komposteras och bli en del av näst-nästa års matjord istället.

     

2. När allt är utgrävt vattnar vi igenom jorden i hela rabatten så att det blir riktigt genomfuktat. Det är lättare att skapa en ordentligt fuktig plats om du vattnar direkt efter att du grävt ur platsen. När platsen är fuktig blöter vi ner kartong och bäddar in kanterna i tjocka lager av kartong. Tanken med hella kanten ner mot gräsmattan är sedan att Penningblad (Lysimachia nummularia), Vintergröna (Vinca minor) och eller andra marktäckare på rabattkanten skall få klättra över denna kant och fylla platsen hela vägen ner till där gräsmattan.

3. Ovanpå den genomblöta kartongen lägger vi täckmaterial. Vi har valt täckbark för denna rabatt. Vi fortsätter sedan att fylla i matjord i hela rabatten.

   

4. När hela rabatten fått jord placeras alla växter där de skall vara och grävs ner. Rabatten täcks sedan med ett tjockt lager med täckbark omkring och mellan alla planterade plantor.

      .           

5. När rabatten är färdig genomvattnas den ordentligt. Kom sedan ihåg att det är jätteviktigt att hålla rabatten lagom fuktig så att växterna tar sig och hittar sin plats även om sommaren blir en ordentligt torr och solig sommar.

 

Lycka till!

Hey there!

I’m M

FÖLJ MIG!

Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

Kurser m.m.

Skapa en egen skogsträdgård

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Permakulturdesign
– Step by Step Guide

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Rabarber Rheum rhabarbarum

Rabarber Rheum rhabarbarum

Rabarber älskade rabarber, så god så vacker och så värdefull i köket. Rabarber har vi i chutney, vi gör saft, kräm, vin, topping på pizza, turkish...

Prästkrage Leucanthemum vulgare

Prästkrage Leucanthemum vulgare

Prästkragar växer lite överallt i det svenska kulturlandskapet men även i trädgårdar och rabatter vi planterat den i.  Data om...

Fingerborgsblomma Digitalis purpurea

Fingerborgsblomma Digitalis purpurea

En blomma som humlorna älskar, den tittar upp lite här och där. Blomman har inte så gott rykte då den är lite giftig, men det kräver att vi äter...

Kungsmynta Origanum vulgare

Kungsmynta Origanum vulgare

En blomma som hos mig är välbesökt av pollinerande insekter och fantastiskt bra på platser där det är torrt. För mig är detta en växt som varit med...

Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

The Featured Posts

It’s all on here on how to be successful

There are more posts…for you to read

Att arbeta med naturen

Att arbeta med naturen

Förändra design i trädgården Att arbeta med naturen när man skapar en trädgårdsdesign är ett grymt sätt att förbättra både din trädgård och...

Fauna Funga Flora

FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
Translate »