Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan… Jag och Sara Bäckmo hade var sin scen… efteråt hade vi kurs på gården och planterade sticklingarna. Trollpil var en av växterna jag fick med mig hem det året. Kul minne! / M 

Data om växten…

Kategori: Träd
Höjd: 6 m – 10 m
Blomfärg: Gulgrön (små blommor i hängen)
Växtzon: 1-4
Blomning: April – Maj
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Grön
Markförhållande: Väldränerad, Fuktig, Tål olika jordtyper
Andra egenskaper: Snabbväxande, Lättskött, Dekorativt växtsätt

  Information om mina flocknävor

  Beskrivning

  Trollpil, Salix babylonica ‘Tortuosa’, är ett medelstort till stort träd som är känt för sitt unika, vridna och krokiga växtsätt. Grenarna är dekorativt sicksackformade och ger trädet ett intressant utseende året runt. De smala, lansettlika bladen är gröna och hänger elegant från de vridna grenarna. På våren producerar trädet små gulgröna blommor i hängen. Trollpilen är snabbväxande och kan snabbt bli ett blickfång i trädgården.


  Växtplats

  Trollpil trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och fuktig jord. Den är mycket anpassningsbar och kan växa i olika jordtyper, inklusive lerjord och sandjord. Trollpil är tålig mot både torka och översvämning, vilket gör den lämplig för olika klimat och förhållanden.


  Skötsel

  Trollpil är en lättskött växt som kräver minimal vård. Regelbunden vattning under torra perioder främjar tillväxt, men etablerade träd klarar även perioder av torka bra. Beskär trädet på senhösten eller vintern för att hålla formen och ta bort skadade eller döda grenar. Beskärning kan också göras för att uppmuntra tätare växtsätt och fler vridna grenar.


  Förökning

  Trollpil förökas enkelt genom sticklingar. Ta sticklingar på våren eller sommaren och sätt dem i fuktig jord där de snabbt rotar sig. Eftersom pilträd rotar sig lätt, kan även grenar som ligger på marken börja växa.


  Användning

  Trollpil har flera användningsområden:

  Prydnad: Dess unika och vridna grenar gör den till ett dekorativt inslag i trädgården eller landskapet. Den kan planteras som ett solitärträd eller i grupp för att skapa en intressant effekt.

  Vattenområden: Trollpil trivs nära vattendrag och dammar och kan planteras för att stabilisera jord och förhindra erosion.

  Krukväxt: Mindre exemplar av trollpil kan odlas i stora krukor och placeras på uteplatser eller verandor för att ge en exotisk och intressant touch.

  Dekorativt i blomsterarrangemang: Trollpilens vridna grenar är mycket dekorativa och kan användas i blomsterarrangemang, både färska och torkade. De tillför en intressant form och struktur som förhöjer utseendet på buketter och arrangemang.


  Familj och Namn

  Trollpilen tillhör familjen Salicaceae (videväxter). Släktnamnet Salix kommer från latin och betyder pil. Artnamnet babylonica refererar till Babylon, där trädet ursprungligen beskrevs. ‘Tortuosa’ beskriver de vridna grenarna som är karakteristiska för denna sort.


  Härdighet

  Trollpil är härdig i växtzonerna 1-4 och klarar sig väl under svenska förhållanden, även i kallare klimat.


  Synonymer:

  • Svenska: Krokig pil, Vridpil
  • Vetenskapliga: Salix matsudana ‘Tortuosa’ (ibland använd synonym)

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »