Daggkåpa Alchemilla mollis

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Daggkåpa Alchemilla mollis

Daggkåpa, med det vetenskapliga namnet Alchemilla mollis, är en charmig perenn som är älskad för sina unika blad som samlar vattendroppar och skapar en pärlande effekt i morgonljuset. Denna lättskötta och robusta växt är en favorit i många trädgårdar, inte bara för dess dekorativa blad utan även för dess förmåga att fungera som en utmärkt marktäckare och kantväxt. Dess små, limegröna blommor tillför en subtil skönhet och lockar till sig pollinerare under sommarmånaderna.

Data om växten…

Kategori: Perenner
Höjd: 30 cm – 45 cm
Blomfärg: Limegrön
Växtzon: 1-7
Blomning: Juni – Augusti
Ljusförhållande: Sol till halvskugga
Bladfärg: Grön
Markförhållande: Väldränerad, Humusrik
Andra egenskaper: Lättskött, Vattenavstötande blad, Bra för marktäckning

  Vackra gröngula perenner som bildar tuvor som i “bollform” i rabatten.

  Information om växten

  Beskrivning

  Daggkåpa är en robust och tålig växt som är enkel att odla och kan trivas under en mängd olika förhållanden. Dess stora, rundade blad är mjukt håriga och kända för sin förmåga att fånga och hålla kvar vattendroppar, vilket ger en dekorativ effekt efter regn eller dagg. Under sommaren producerar växten kluster av små, stjärnformade blommor i en anslående limegrön färg. Daggkåpa breder ut sig genom rotutlöpare och kan fylla ut större områden, vilket gör den idealisk som marktäckare.


  Växtplats

  Daggkåpa är inte särskilt krävande när det gäller jordtyp men föredrar en väldränerad, humusrik jord. Den är anpassningsbar till både soliga och halvskuggiga lägen och kan därför användas i många delar av trädgården. Daggkåpa är torktålig men svarar väl på regelbunden vattning under torra perioder för att bibehålla sitt friska utseende.


  Skötsel

  Denna perenn kräver minimal skötsel. Beskärning av vissnade blommor kan främja en andra blomning och bidra till en snyggare växt. På hösten kan växten klippas ner för att fräscha upp och förbereda för vintern. Daggkåpa kan delas vart tredje till fjärde år för att revitalisera och sprida plantorna i trädgården.


  Förökning

  Daggkåpa förökas enkelt genom delning på våren eller hösten. Detta är ett effektivt sätt att kontrollera dess spridning och att skapa nya plantor för andra delar av trädgården.


  Användning

  Ätbar: Daggkåpa har historiskt använts som en lätt bitter ört i sallader och soppor, även om dess användning i köket är mer begränsad idag.

  Medicinsk: I folkmedicinen har daggkåpa använts för sina sammandragande egenskaper för att behandla olika kvinnliga åkommor och hjälpa till vid matsmältning.

  Prydnad: Daggkåpa är en favorit för sin förmåga att komplettera andra växter i perennrabatter och stenpartier, samt dess unika estetiska med dagg-samlande blad.


  Familj och Namn

  Daggkåpa tillhör familjen Rosaceae (rosväxter). Släktnamnet Alchemilla är möjligen härlett från det arabiska ordet för alkemi, vilket syftar på växtens historiska användning inom traditionell medicin. Artnamnet mollis refererar till bladens mjuka karaktär.


  Härdighet

  Daggkåpa är härdig i växtzonerna 1-7 och klarar sig väl under svenska förhållanden, inklusive kalla vintrar och varma somrar. Den är en robust växt som kan trivas i olika klimat och förhållanden.


  Synonymer

  Svenska: Mjukdaggkåpa
  Vetenskapliga: Alchemilla mollis

  Tips

  För att behålla daggkåpans estetiska appeal, se till att plantera den där den får morgonsol vilket framhäver de vackra vattendropparna på bladen.

  Dessa droppar fungerar som prismor i solens strålar och skapar en glittrande effekt i trädgården.

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »