Dragon Artemisia dracunculus

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon – Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna mångsidiga växt är enkel att odla och erbjuder både kulinariska och medicinska fördelar.

Data om växten…

Kategori: Örter
Höjd: 60 cm – 120 cm
Blomfärg: Gul
Växtzon: 1-4
Blomning: Juli – September
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Grön
Markförhållande: Väldränerad, Lätt fuktig jord
Andra egenskaper: Ätbar, Medicinsk, Aromatisk

  Information om växten

  Beskrivning

  Dragon, eller Artemisia dracunculus, är en aromatisk ört med lång, smal bladverk och små gula blommor som blommar under sommaren. Bladen har en stark, anissmak och används ofta färska eller torkade i matlagning. Dragon är en attraktiv växt som passar bra i både örtagårdar och blandade rabatter.


  Växtplats

  Dragon trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och lätt fuktig jord. Den är torktålig och klarar av olika jordtyper, men föredrar en något sandig eller lerig jord med god dränering. Dragon kan också odlas i krukor för att säkerställa optimal jordkvalitet.


  Skötsel

  Dragon är lättskött och kräver minimal vård. Regelbunden vattning under etableringsfasen är viktig, men dragon klarar sig bra med måttlig vattning när den väl är etablerad. Beskärning kan göras efter blomningen för att uppmuntra ny tillväxt och hålla växten kompakt. Gödsla lätt på våren med kompost eller ett balanserat gödselmedel.


  Förökning

  Dragon förökas bäst genom sticklingar eller delning, eftersom frön inte alltid gror pålitligt. Sticklingar tas bäst på våren och rotas i fuktig jord. Delning kan göras på hösten eller våren för att skapa nya plantor.


  Användning

  Ätbar: Dragon är en oumbärlig ingrediens i fransk matlagning och används ofta i såser, marinader, och dressingar. Den är särskilt känd som en nyckelingrediens i béarnaisesås. Färska eller torkade blad kan användas, men färska blad har den starkaste smaken.

  Medicinsk: Dragon har traditionellt använts för sina medicinska egenskaper, inklusive dess förmåga att stimulera aptiten och förbättra matsmältningen. Den har också använts som ett milt lugnande medel och för att lindra tandvärk.

  Prydnad: Dragon är inte bara användbar utan också en prydnad i trädgården med sina eleganta, smala blad och täta växtsätt. Den passar bra i örtagårdar, blandade rabatter eller som en kantväxt.


  Familj och Namn

  Dragon tillhör familjen Asteraceae (korgblommiga växter). Släktnamnet Artemisia kommer från den grekiska gudinnan Artemis, medan artnamnet dracunculus betyder “liten drake” och syftar på de smala, slingrande rötterna. Dragon är en historisk ört som uppskattas för både sina kulinariska och medicinska egenskaper.


  Härdighet

  Dragon är härdig i växtzonerna 1-4 och klarar sig väl under svenska förhållanden, inklusive kalla vintrar och varma somrar. Den är en robust växt som kan anpassa sig till olika klimat och förhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för trädgårdar över hela landet.


  Synonymer

  Svenska: Dragon, Estragon
  Vetenskapliga: Artemisia dracunculus, Artemisia dracunculus var. sativa

  Tips

  Dragon är inte bara en användbar krydda i köket utan kan också bevaras på olika sätt för att förlänga dess användbarhet och njutning året runt.

  Här är några tips för att ta hand om din dragon:

  1. Torkning: För att bevara dragonens smak och aroma under lång tid kan du torka dess blad. Skörda färska blad och häng dem upp och ner på en torr plats med god luftcirkulation. När bladen är helt torra kan de förvaras i lufttäta burkar eller påsar och användas i matlagning året runt.

  2. Inläggning: En annan metod för att bevara dragon är att lägga in den i vinäger. Skölj och torka färska dragonblad noggrant. Placera bladen i en ren glasburk och täck dem helt med äppelcidervinäger eller annan mild vinäger. Förvara burken på en sval och mörk plats i några veckor för att låta smakerna infuseras. Den inlagda dragonen kan sedan användas som en smakrik tillsats i dressingar, såser eller marinader.

  3. Fermentering: För den som vill experimentera med fermentering kan dragon också fermenteras för att förstärka dess smak och öka dess näringsvärde. Hacka dragonbladen grovt och placera dem i en fermenteringsburk. Tillsätt saltlake (5% saltvatten) så att bladen är täckta. Låt det fermentera i rumstemperatur i cirka en vecka eller längre, beroende på smakpreferens. Den färdiga fermenterade dragonen kan användas som en krydda eller smaksättning i olika rätter.

  Genom att torka, lägga in eller fermentera din dragon kan du njuta av dess unika smak och hälsosamma egenskaper under hela året, oavsett säsong.

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »