Krusvinbär Ribes × nidigrolaria – Josta

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Krusvinbär Ribes × nidigrolaria – Josta

Krusvinbär eller Jostabär, vetenskapligt benämnt Ribes × nidigrolaria, är en spännande hybrid mellan svartvinbär och krusbär. Denna robusta buske kombinerar svartvinbärets smakintensitet med krusbärets storlek och saftighet, vilket gör den till en favorit bland hemmaodlare och köksentusiaster.

 

Data om växten…

Kategori: Bärbuskar
Höjd: 1.5 m – 2 m
Blomfärg: Grönaktig
Växtzon: 1-7
Blomning: April – Maj
Ljusförhållande: Full sol till delvis skugga
Bladfärg: Mörkgrön
Markförhållande: Fuktighållande, väl dränerad, näringsrik
Andra egenskaper: Tålig mot många sjukdomar som ofta drabbar vinbär, relativt lättskött

   

  Stora goda (tycker jag) bär som smakar aningen vinbär men med en markant mer “krusbärig” smak.

  Om du blandar ihop din kruka med svarta vinbär och Krusvinbär är det enkelt att skilja dem åt…. Krusvinbär har blad som inte doftar vinbär då du gnider dina fingrar mot blanden (vilket svarta vinbär gör).

  Information om växten

  Beskrivning

  Jostabäret är en attraktiv och produktiv buske som vanligtvis blir 1.5 till 2 meter hög. Växten producerar stora, mörka bär som är större än de hos svartvinbär och har en unik smakblandning som är både söt och syrlig. Bären mognar från mitten till slutet av sommaren och kan användas både färska och i olika maträtter som sylt, safter och bakverk.


  Växtplats

  För optimal tillväxt kräver Jostabär en solig till halvskuggig plats med väl dränerad, näringsrik jord. Även om den är tålig och kan hantera olika jordtyper, föredrar den en lätt fuktig men inte vattensjuk miljö. En god luftcirkulation runt plantan hjälper till att hålla sjukdomar borta.


  Skötsel

  Jostabär är relativt lättskött. Den behöver regelbunden beskärning för att främja frisk tillväxt och riklig bärproduktion. Beskärning bör utföras tidigt på våren innan nya skott börjar växa. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, för att bibehålla en jämn fuktnivå i jorden. Gödsla årligen på våren med en balanserad gödsel för att stödja hälsosam tillväxt och fruktsättning.


  Förökning

  Jostabär förökas vanligtvis genom hårdträsticklingar som tas på senhösten eller tidig vår. Det är också möjligt att föröka genom delning av äldre buskar, vilket ger snabb etablering av nya plantor.


  Användning

  Ätbar: Jostabär är utmärkt för direktkonsumtion samt för att tillverka sylt, gelé, saft och användning i bakverk. Deras rika antioxidanthalt gör dem till ett hälsosamt tillskott i kosten.

  Prydnad: Med sitt frodiga bladverk och attraktiva bär är Jostabären också värdefulla som prydnadsväxter i trädgården.


  Härdighet

  Jostabär är härdigt i zon 1-7, vilket gör det till en robust och mångsidig växt som klarar av varierande klimat från kalla vinterzoner till mer tempererade klimat.


  Synonymer

  Svenska: Jostabär, Krusvinbär
  Vetenskapliga: Ribes × nidigrolaria

  Tips

  För att maximera skörden och främja hälsosam tillväxt, se till att din Jostabärsbuske har gott om utrymme för luftcirkulation, vilket minskar risken för sjukdomar.

  Täcka jordytan med ett lager organiskt material som barkmull eller kompost hjälper till att bevara jordfuktighet och förbättra jordstrukturen över tid.

  Recept

  Marmelad

  Jostabär, med sin unika kombination av krusbär och svartvinbär, ger en utsökt marmelad som är perfekt till frukostbrödet eller som en elegant komponent i desserter. Här är ett enkelt recept för att göra din egen jostabärsmarmelad.


  Ingredienser:

  • 1 kg jostabär
  • 750 g syltsocker
  • Saften från 1 citron

  Tillredning:

  1. Förbered bär: Börja med att noga rensa och skölja jostabären. Ta bort alla stjälkar och eventuellt skadade bär.
  2. Koka bär: Lägg de rensade bären i en stor kastrull. Tillsätt citronsaften, som inte bara förbättrar smaken utan också hjälper till att sätta pektinet, vilket är viktigt för marmeladens konsistens. Värm på låg värme och låt bären sakta börja koka. Under kokningen kommer bären att spricka och frigöra sin naturliga saft.
  3. Tillsätt socker: När bären har mjuknat och saften börjar sippra ut, tillsätt syltsockret. Rör om försiktigt men noggrant för att se till att sockret löser sig utan att bränna fast i botten av kastrullen.
  4. Koka upp: Öka värmen och låt marmeladen koka upp ordentligt. Låt sjuda under fortsatt omrörning i ca 10 minuter eller tills marmeladen har tjocknat. Skumma av eventuellt skum som bildas på ytan, eftersom detta kan göra marmeladen grumlig.
  5. Testa marmeladens konsistens: För att kontrollera om marmeladen är färdig, gör ett frystest. Droppa en liten mängd marmelad på en kall tallrik och ställ i frysen i några minuter. Om marmeladen stelnar till en geléaktig konsistens är den klar.
  6. Fyll burkar: Sterilisera glasburkar och deras lock genom att koka dem i vatten eller placera dem i en 100°C ugn i 10 minuter. Häll den varma marmeladen i de varma, steriliserade burkarna och förslut omedelbart med locken.
  7. Förvara: Låt burkarna svalna helt innan de ställs in i kylskåpet. För bästa hållbarhet, förvara marmeladen i kylskåp.

  Denna jostabärsmarmelad är inte bara läcker på rostat bröd eller scones, utan kan också användas som fyllning i kakor eller som en smakförstärkare i olika såser och dressingar.

  Njut av den rika, fruktiga smaken av jostabär året runt!

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »