Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket ger perfekta förutsättningar för en rik mångfald av växter.

Trädgårdens Pärla på Vägen till Klubbhuset

Från aromatiska örter till prunkande perenner, varje växt i Zon C har valts med omsorg för att bidra till både estetik och ekologi.

Naturens Mosaik vid Klubbhuset

När du passerar Zon C, antingen på väg upp till eller ner från klubbhuset på Ingelsta Golfklubb, kommer du att passera en plantering som kommer att vara rik på både färg och liv. Här har varje växt noggrant valts ut för att skapa en harmonisk samling som kombinerar estetisk skönhet med ekologisk funktion. Denna mångfaldiga flora är inte bara en fröjd för ögat utan spelar också en avgörande roll i att främja den lokala biologiska mångfalden och skapa en hållbar miljö.

 

Växter i Zon C – En Djupdykning i Varje Arts Unika Karaktär:

Från doftande örter till färgstarka perenner och robusta buskar, varje art i Zon C har sina unika egenskaper som bidrar till ett mer dynamiskt och hälsosamt ekosystem. Låt oss nu utforska varje växt lite djupare och upptäcka hur de bidrar till både skönhet och biologisk mångfald, vilket gör varje besök till en upptäcktsfärd genom naturens under.

Trollpil 

 • Trollpilen, med sina skulpturala och slingrande grenar, ger en dramatisk visuell effekt. Denna buske är inte bara en fröjd för ögat utan skapar också en habitat för småfåglar som söker skydd och näring.

Kungsoregano 

 • En aromatisk ört som med sina lila blomställningar inte bara tillför smak i köket utan också lockar till sig en myriad av pollinerare, vilket bidrar till den biologiska mångfalden i trädgården.

Näva

 • Denna pålitliga och tåliga perenn med dess mjuka lila blommor fungerar utmärkt som marktäckare, undertrycker ogräs och erbjuder en kontinuerlig blomning som gynnar pollinerande insekter.

Hosta

 • Med sina stora, dekorativa blad är hostan en favorit i skuggiga trädgårdsdelar. De fascinerande bladen ger struktur och färg, även i de mest dolda hörnen.

Iris

 • Irisens majestätiska blommor står som kungliga vakter längs trädgårdspaden. Deras unika form och färgstarka kronblad lockar till sig specialiserade pollinerare och erbjuder en storslagen syn när de blommar.

Prästkrage

 • Denna klassiska blomma med sin charmiga enkelhet bidrar till en känsla av svensk sommar och lockar till sig en mångfald av insekter som söker efter nektar och pollen.

Kärleksört 

 • Denna robusta suckulent, med sina tjocka blad och stjärnformade blommor, är en magnet för fjärilar och bin. Kärleksört är inte bara tålig mot torka utan också en sen blommare som tillför liv till trädgården långt in på hösten.

Lavendel

 • Lavendelns bedövande doft och vackra lila blommor skapar en sinnesro och är oumbärlig för att locka till sig fjärilar och bin, vilket gör den till en essentiell del i varje ekologisk trädgård.

Vinka

 • Denna lättskötta marktäckare breder ut sig snabbt och skapar en tät matta av gröna blad och små, stjärnlika blommor, vilket ger en enhetlig grund för andra växter att skina mot.

Höstaster

 • Höstasters sena blomning ger en välbehövlig färgklick när många andra blommor börjar vissna, och stödjer sent aktiva pollinerare som förbereder sig för vintern.

Vallört Bocking 14 

 • Denna variant av vallört är känd för sin förmåga att förbättra jorden genom att generera näringsämnen i jorden där den är planterad. Dessutom är dess lila blommor populära bland bin.

Daggkåpa

 • Med sina unika blad som fångar och glittrar med daggdroppar, erbjuder daggkåpan inte bara visuell fascination utan även praktisk nytta som erosionsskydd.

Fingerborgsblomma

 • Denna ståtliga växt med sina dramatiska blommor är inte bara en visuell höjdpunkt utan även en viktig källa till nektar för humlor.

Varje växt i Zon C har noggrant valts ut för att skapa en trädgård som är lika levande som den är vacker. Här blomstrar inte bara växterna, utan också en hel gemenskap av pollinerare och vilda djur, vilket gör varje besök till en upptäcktsresa.

   Läs mer om varje växt på vår webb!

  🙏🏼 Vårt projekt fungerar som ett föredöme för andra att följa. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper hoppas vi kunna inspirera och vägleda andra att skapa och bevara en rik biologisk mångfald på platser där platser om blommande och ätbart kan skapas. Med ditt stöd är vi redo att forma en hållbar framtid där kommande generationer kan njuta av och lära av naturens underverk.

   

   

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »