Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och torra underlaget men även trivs i det ständiga solskenet utan bevattning.

En Explosion av Färg och Livskraft på Stenig Mark

Denna färgstarka mix av växter skapar inte bara en visuell höjdpunkt utan bidrar också till en hållbar trädgårdsdesign som kräver minimal skötsel.

Resilienta Växter på Soliga Slänten

Varje vald art i Zon D har särskilt valts ut för att passa in i den unika miljön av stenig jord och full sol. Här är de utvalda växterna som var och en tillför sin egen unika charm och funktion till detta storslagna landskap.

Livskraft i Solens Glöd – Växter i zon D:

I Zon D på Ingelsta Golfklubb visar vi hur robusta och torktåliga växter kan transformera en utmanande slänt till en färgsprakande och livfull trädgård. Denna särskilt utvalda samling av växter trivs i fullt solsken på den steniga och torra jorden, skapande en inspirerande och underhållsfri oas som inte bara är vacker att betrakta utan även bidrar positivt till den lokala biologiska mångfalden.


Kärleksört
(Starkt rosa färg)

  • Biologisk mångfald: Kärleksört är en magnet för fjärilar och bin, vilket bidrar till pollinering och den biologiska mångfalden i området.
  • Anpassningsförmåga: Denna robusta suckulent trivs i steniga, torra förhållanden och sprider sig lätt, vilket skapar en tät och färgrik matta som tål både torka och hårt solsken.

Näva (ett par olika sorter)

  • Biologisk mångfald: Nävans blommor erbjuder nektar och pollen till en rad olika pollinerare, vilket gör den till en viktig komponent i ekosystemet.
  • Långvarig charm: Med sin förmåga att blomma över en lång period och dess frodiga, marktäckande bladverk, är näva en idealisk kandidat för att stabilisera och sköna upp steniga slänter.

Vindruva ‘Spulga’

  • Estetisk och praktisk nytta: Vindruvorna från ‘Spulga’ ger inte bara vackra gröna blad och dekorativa druvklasar, men är också ätbara och kan användas för att göra allt från juice till vin.
  • Tålighet: Denna sort är särskilt anpassad för att växa i hårda klimat och tål väl de soliga och torra förhållandena på slänten.

Jordgubbar

  • Attraktionskraft: Jordgubbarnas röda, saftiga frukter lockar inte bara människor utan även fåglar och insekter, vilket bidrar till en livlig biologisk aktivitet.
  • Täckning och skydd: Med sitt täta bladverk hjälper jordgubbarna till att täcka marken och bevara fuktigheten i jorden även under de torraste perioderna.

Kungsoregano 

  • Pollinerarvänlig: Kungsoregano är en favorit bland bin och andra nyttiga insekter, vilket förbättrar pollineringen i hela trädgården.
  • Kulinarisk användning: Förutom dess estetiska värde erbjuder kungsoregano aromatiska blad som är högt uppskattade i köket för sina smakrika egenskaper.

Genom att kombinera dessa omsorgsfullt utvalda växter, har Zon D inte bara blivit en attraktion på Ingelsta Golfklubb utan också en modell för hur man kan skapa vacker och hållbar trädgårdsdesign på de mest utmanande platserna.

Läs mer om varje växt på vår webb!

🙏🏼 Vårt projekt fungerar som ett föredöme för andra att följa. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper hoppas vi kunna inspirera och vägleda andra att skapa och bevara en rik biologisk mångfald på platser där platser om blommande och ätbart kan skapas. Med ditt stöd är vi redo att forma en hållbar framtid där kommande generationer kan njuta av och lära av naturens underverk.

 

 

Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

read more

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

read more

Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

read more

Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

read more

Hey there!

I’m M

FÖLJ MIG!

Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

Kurser m.m.

Skapa en egen skogsträdgård

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Permakulturdesign
– Step by Step Guide

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

The Featured Posts

It’s all on here on how to be successful

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

There are more posts…for you to read

Zon G: En Oas vid Driving Range

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

Fauna Funga Flora

FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
Translate »