Zon B: En Ekologisk Entré till Puttning Green på Ingelsta Golfklubb

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Zon B: En Ekologisk Entré till Puttning Green på Ingelsta Golfklubb

Vid entrén mot Putting Green på Ingelsta Golf välkomnas nu alla golfare av en charmigt anlagd Skogsträdgårds-entré. Tidigare var detta område gräsmatta, men det har nu förvandlats till en frodig plats som är fylld med en blandning av svenska växter. 

Den Naturliga Välkomsten till Putting Green på Ingelsta Golf

Genom noggrant val av tåliga och mångsidiga arter, bidrar detta område inte bara estetiskt utan också ekologiskt, med fokus på att främja biologisk mångfald och utnyttja växternas smakrika potential.

Putting Green Entrén på Ingelsta

När du närmar dig puttning green på Ingelsta Golfklubb, möts du av Zon B — en levande inramning rik på svensk flora. Trots de utmanande förhållandena med dålig jord och avsaknad av bevattning, har detta område omvandlats till en robust och underhållande trädgård som lyser upp entrén med sin naturliga skönhet.

Här har vi planterat en välbalanserad blandning av ätbara och dekorativa växter som inte bara bidrar till estetiken utan också stödjer lokal biologisk mångfald. Varje växt har sitt unika värde, från att erbjuda smakrika skördar till att fungera som en magnet för pollinerare. Låt oss utforska den rika flora som ger Zon B dess karaktär och charm.

 

Växter i zon B:

Genom denna medvetna plantering av en mångsidig växtsamling i Zon B, har Ingelsta Golfklubb skapat mer än bara en estetisk entré… en plats där vi hoppas att den biologiska mångfalden skall trivas.

Jordgubbar

 • Biologisk mångfald: Jordgubbar lockar pollinerare såsom bin och fjärilar, vilket bidrar till pollineringen i trädgården.
 • Annat användningsområde: Jordgubbar är perfekta för konsumtion, i allt från färska desserter till sylt och safter.

Näva

 • Biologisk mångfald: Nävan stödjer insektslivet genom att kontinuerligt tillhandahålla pollen och nektar.
 • Annat användningsområde: Näva används ofta i trädgårdsdesign för sin förmåga att täcka mark och minska ogrästillväxt.

Prästkrage

 • Biologisk mångfald: Lockar till sig ett brett spektrum av pollinerande insekter, vilket stärker det lokala ekosystemet.
 • Annat användningsområde: Prästkragens enkla blommor är populära i blomsterarrangemang och som dekorativa inslag i sallader.

Dragon

 • Biologisk mångfald: Dragons blommor lockar till sig nyttiga insekter som naturligt bekämpar skadedjur.
 • Annat användningsområde: Dragon är en uppskattad krydda i köket, speciellt i franska rätter som béarnaisesås.

Vinka

 • Biologisk mångfald: Ger en täckande matta som stödjer ett brett utbud av smådjursliv och insekter.
 • Annat användningsområde: Vinkas täckande egenskaper gör den till en idealisk marktäckare för att kontrollera erosion.

Strutbräken

 • Biologisk mångfald: Bidrar till en hälsosam mikrobiom i marken och ger skydd och habitat för smådjur.
 • Annat användningsområde: Strutbräken används ofta i skuggiga trädgårdslandskap för sin dekorativa grönska. God att använda de spröda skotten, med en smak som liknar sparris.

Höstaster

 • Biologisk mångfald: Höstasters långa blomningstid ger essentiell föda till insekter sent på säsongen.
 • Annat användningsområde: Höstasters används i trädgårdsdesign för deras sena blomning, vilket tillför färg när många andra växter har slutat blomma.

Rododendron

 • Biologisk mångfald: Attraherar pollinerare med sina stora, färgrika blomklasar.
 • Annat användningsområde: Rododendron används ofta som prydnadsbuske på grund av dess imponerande och långvariga blomning.

Fingerborgsblomma

 • Biologisk mångfald: Dess blommor är en viktig nektarkälla för humlor och andra pollinerare.
 • Annat användningsområde: Fingerborgsblomma används traditionellt i medicin, men med försiktighet då den är giftig.

Iris

 • Biologisk mångfald: Stöder särskilda pollinerare som är anpassade för att navigera dess unika blomstruktur.
 • Annat användningsområde: Iris rhizomer har historiskt använts för att framställa parfym och i medicinska tillämpningar.

Åbrodd

 • Biologisk mångfald: Stödjer ett brett utbud av insekter med sina små blommor.
 • Annat användningsområde: Åbrodd används både som medicinalväxt och för dess starka, karakteristiska doft i potpurrier. Smaksätt bordsvatten och annan mat.

Funkia

 • Biologisk mångfald: Dess blomspiror lockar nattflygande pollinerare samt dagaktiva insekter.
 • Annat användningsområde: Funkias stora, attraktiva blad används ofta i skuggiga perennrabatter för struktur och som bakgrundsväxter. God i matlagning

Kärleksört

 • Biologisk mångfald: Dess blommor attraherar fjärilar och andra pollinerare.
 • Annat användningsområde: Kärleksört är en utmärkt torktålig växt för stenpartier och torra rabatter, där den också kan bidra med visuell färg och struktur. Kan användas i sallader och annan matlagning

 Läs mer om varje växt på vår webb!

🙏🏼 Vårt projekt fungerar som ett föredöme för andra att följa. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper hoppas vi kunna inspirera och vägleda andra att skapa och bevara en rik biologisk mångfald på platser där platser om blommande och ätbart kan skapas. Med ditt stöd är vi redo att forma en hållbar framtid där kommande generationer kan njuta av och lära av naturens underverk.

 

 

Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

read more

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

read more

Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

read more

Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

read more

Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

read more

Hey there!

I’m M

FÖLJ MIG!

Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

Kurser m.m.

Skapa en egen skogsträdgård

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Permakulturdesign
– Step by Step Guide

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

The Featured Posts

It’s all on here on how to be successful

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

There are more posts…for you to read

Zon G: En Oas vid Driving Range

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

Fauna Funga Flora

FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
Translate »