Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!

Välkommen till Zon A på Ingelsta Golf

Här har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och dekorativa växter som trivs i den näringsrika jorden och drar nytta av det generösa solljuset och det effektiva bevattningssystemet.

Detta område är utformat för att både försköna golfbanan och erbjuda en stimulerande sensorisk upplevelse med blomsterprakt och grönska som bidrar till en lugn och avkopplande atmosfär.

En levande tavla av natur och färg

Zon A är inte bara en plats för avkoppling och skönhet, utan även en pedagogisk resurs som visar hur mångfaldiga och användbara våra inhemska och introducerade växter kan vara.

Varje växtval har genomtänkts för att skapa en hållbar och självförsörjande ekosystem som underhåller och glädjer genom alla säsonger

 

Växter i zon A:

Zon A på Ingelsta Golf är en sann skattkista för alla som älskar trädgårdar och botanik. Vi hoppas att detta område inte bara kommer att förbättra din golfupplevelse utan också inspirera till eget trädgårdsarbete och naturupplevelser.

 • Aronia
  Känd för sina vackra vita blommor på våren och antioxidantrika, mörka bär på hösten. Aronia är inte bara visuellt tilltalande utan också hälsosam, och dess bär används ofta i juicer och som antioxidanttillskott.
 • Blåbär (tre sorter)
  Dessa inkluderar tidiga, mellersta och sena sorter för en förlängd skördesäsong. Blåbären producerar söta och näringsrika bär som är perfekta för färska snacks, bakverk och konservering. Dessutom bidrar de med fantastiska höstfärger, från flammande rött till djupt lila.
 • Bärhäggmispel
  Denna attraktiva buske är älskad för sina läckra, ätliga bär och dess förmåga att fungera som en prydnadsbuske. Bären är perfekta för marmelader och geléer, och den robusta busken tillför struktur till landskapsdesignen.
 • Krusvinbär
  Erbjuder saftiga bär som är idealiska för hemgjorda sylter och juice. Denna buske är lätt att odla och kan producera en riklig skörd av bär som också lockar till sig vilda djur.
 • Åbrodd
  En aromatisk ört med en unik doft som påminner om coca cola. Den är känd för sina medicinska egenskaper, inklusive användning i traditionell medicin för matsmältningsstöd och som en naturlig insektsavvisande.
 • Rabarber
  Denna robusta växt är både ätbar och dekorativ. Rabarberstjälkarna är populära i pajer och desserter, och dess stora, djupt gröna blad ger en dramatisk touch till trädgårdslandet.
 • Näva
  En hård och långblommande växt som erbjuder en utmärkt marktäckande effekt. Dess små, fina blommor dyker upp under långa perioder och bidrar till trädgårdens färgsättning från vår till höst.
 • Prästkrage
  En klassisk svensk blomma med enkel charm och elegans. Prästkragen är lätt att odla och blommar generöst, vilket ger en naturlig och lantlig känsla i landskapet.
 • Daggkåpa
  Känd för sin förmåga att samla vattendroppar på bladen, vilket skapar en betagande effekt i morgonljuset. Daggkåpa är också uppskattad för sina mjuka, runda blad och dess användning i blomsterarrangemang.
 • Rododendron
  Denna spektakulära buske producerar stora blomklasar som kan vara från vita till djupt lila. Rododendron trivs bäst i syrlig jord och erbjuder en storslagen blomning som är svår att överträffa.
 • Dragon
  En kryddig ört som är oumbärlig i köket, särskilt för dess roll i fransk matlagning. Dragon används för att smaksätta allt från ättikor till kötträtter och har också medicinska egenskaper som matsmältningsstöd.
 • Fingerborgsblomma
  Denna högväxta och statliga växt producerar spektakulära klockformade blommor som är både vackra och nyttiga, då de har använts traditionellt i hjärtmedicin.
 • Sommarblommor
  En blandning av säsongens favoriter som ger ett färgstarkt och ständigt föränderligt inslag i trädgården. Dessa blommor är perfekta för att fylla luckor och ge liv åt varje hörn.
 • Iris
  Med sina dramatiska blommor och starka färger är iris en verklig blickfångare. Den trivs i både våta och torra förhållanden, vilket gör den mångsidig för olika trädgårdsdesigner.
 • Kärleksört
  En tålig suckulent som producerar rikliga blommor och tål torra förhållanden. Kärleksört är idealisk för stenpartier eller torra rabatter.
 • Löjtnantshjärta
  Denna charmiga perenn har distinkta hjärtformade blommor som dinglar elegantly från dess bågformade stjälkar, vilket ger en romantisk känsla till trädgården.
 • Strutbräken
  Med sina eleganta och finstrukturerade blad är strutbräken ett utmärkt val för att lägga till textur och grönska i skuggiga områden av trädgården, men växer även i soliga lägen. God som vårprimör.
 • Funkia
  Erkänd för sitt brett bladverk och ståtliga blomspiror, fungerar Funkia både som ett fylligt bakgrundsplant och en attraktiv blommande accent. Fantastiskt god växt.
 • Höstaster
  Känd för sin långa blomningstid, tillför höstaster tillförlitlig färg och intresse under de senare delarna av säsongen när många andra växter börjar avta.
 • Daglilja
  Med sina färgglada och efemeriska blommor som varar en dag, erbjuder dagliljan en ständigt förändrande skönhet i trädgården. Dagliljans blommor är ett vackert och gott inslag i sallader.
 • Äppelmynta
  Denna doftande ört är perfekt för användning i både kulinariska skapelser och som en attraktiv och funktionell kantväxt.
 • Hesperis
  Också känd som kvällsviol, fyller hesperis luften med en ljuv doft på kvällen och bidrar till trädgårdens multisensoriska upplevelser.
 • Ulleternell
  Med sitt ståtliga utseende och långvariga blomning, både i trädgården och i buketter, är ulleternell en utmärkt val för både estetiska och praktiska tillämpningar.

 Läs mer om varje växt på vår webb!

🙏🏼 Vårt projekt fungerar som ett föredöme för andra att följa. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper hoppas vi kunna inspirera och vägleda andra att skapa och bevara en rik biologisk mångfald på platser där platser om blommande och ätbart kan skapas. Med ditt stöd är vi redo att forma en hållbar framtid där kommande generationer kan njuta av och lära av naturens underverk.

 

 

Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

read more

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

read more

Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

read more

Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

read more

Hey there!

I’m M

FÖLJ MIG!

Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

Kurser m.m.

Skapa en egen skogsträdgård

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Permakulturdesign
– Step by Step Guide

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

The Featured Posts

It’s all on here on how to be successful

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

There are more posts…for you to read

Zon G: En Oas vid Driving Range

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

Fauna Funga Flora

FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
Translate »