Att arbeta med naturen

Vatten VACKRA UNDERBARA LIVSGIVANDE VATTEN

Att arbeta med naturen

Förändra design i trädgården

Att arbeta med naturen när man skapar en trädgårdsdesign är ett grymt sätt att förbättra både din trädgård och omgivningen. Det finns många fördelar med att planera trädgårdsdesign tillsammans med naturen och det är ofta ett bättre och mjukare sätt att fylla ut trädgården med.

Att skapa en trädgårdsdesign kan vara en omvälvande upplevelse ett rum som är skapat av din egen kreativitet och vilja att göra något för att skydda miljön. En aspekt som ofta glöms bort när det gäller utformningen av en trädgård är möjligheten att anlägga trädgården på ett hållbart sätt för att öka den biologiska mångfalden. Biologisk mångfald refererar till antalet olika arter som finns i ett område, såsom träd, växter och ogräs, som samverkar med varandra för att skapa hälsosamma ekosystem.

Genom att planera en trädgård som tar hänsyn till hög biologisk mångfald, kan man främja den totala trädgårdens hälsa, där har även “ogräs” en plats.

När du följer designprinciper som skall gagna de naturliga ekosystemet på detta sätt skapar du samtidigt en trädgård som är mera inbjudande, hållbar och öppnar för nya möjligheter, en design som skapar förändring. 

För att visa naturen respekt när du planerar en trädgårdsdesign är det viktigt att ta upp lokala förhållanden, respektera miljövänliga beteenden och göra ansträngningar för att bevara ekosystemets funktion och biologiska mångfald.

Nedanför ett befintligt häckparti (Garland spiraea – Brudspirea) i nära anslutning till huset finns en liten slänt.

 

Utmaningen med denna slänt.

År 2017 var bland annat topografin en av våra större utmaningar då vatten vid nederbörd inte stannade krav i slänten, jordkvaliteten på platsen är hård styv lerjord. Året 2018 drabbades hela Södermanlands län och då även vi, precis som många andra län och platser i Sverige av en oerhört torr sommar och de mesta i slänten. .

Efter en del funderingar på hur slänten skall användas och vad vi vill ha ut av slänten planerades det för en förändring.

       

Att arbeta med naturen i sin trädgårdsdesign kan hjälpa dig att spåra ändringar av en plats över tiden och kan fungera som en direkt förknippning till omvärlden och aktuella dialoger om hållbarhet för ökad biologisk mångfald. Det kan inspirera andra att skapa förändringar på/i områden i trädgården där förändringen kan medföra en förbättring, både för oss, för den biologiska mångfalden samt bygga resurser på platsen vi arbetar med.

Våra önskningarna:  

 

 • Ätbart och Estetiskt vackert
 • Förbättra ljudkvaliteten
 • Skapa bättre förutsättningar att hålla vatten på platsen
 • Blommande miljö för pollinerare
 • Boplats för biologiska mångfalden

 

          

Idag är det planterat både bärbuskar en äkta kvitten örter och marktäckare på platsen i kombination med blommor av olika slag som vi tycker är vackra.

Tips:

 1. Addera ordentligt med organiskt material och blanda med befintlig jord för att återuppbygga strukturer i jorden
 2. Plantera växter som har olika nivå på rötterna och som tar vatten från olika skikt i jorden
 3. Plantera växter i olika former och höjder som kommer att fungera tillsammans och på platsen även som fullstora
 4. Använd täckmaterial i olika former som bidrar till boplatser åt den biologiska mångfalden och skyddar marken från uttorkning

Att skapa en trädgårdsdesign som förhöjer biologisk mångfald är ett underbart sätt att bidra till miljön och fylla sin trädgård med liv. Genom att använda ovanstående tips kommer man att skapa ett ekosystem som möjliggör ett nytt liv att visa sig i ens trädgård, vilket kommer att skapa en större biodiversitet med olika arter som samverkar för att skapa ett friskare miljö.

Ytterligare fyra tips:

 1. Var noga med att planera olika årstider. Planera ett skiftande landskap som är framåtriktat och inspirerande. Var noga med att ta hänsyn till vilka arter som skulle kunna förekomma på din plats under de olika årstiderna. 
 2. AnvändSlow and Steady Wins the Race“-strategin. Det råder inget alltför stort behov av att sätta ut nya växter på en gång; välj istället några som är lämpliga för din odling och lägg till fler över tiden. 
 3. Utforska de lokala ekosystemen. Var intresserad av att utforska de lokala ekosystemen och ta reda på vilka naturliga resurser som finns inom ditt närområde. 
 4. Kontrollera att växterna klarar din odlingszon och din placering i landskapet/trädgården. Använd växter som är lämpliga för den miljö och den klimatvinkel som finns på din plats i ett första skede så att du inte drabbas av onödiga förluster.

Detta är ett bra sätt att förbättra i sin trädgård för att gynna ekosystemet och förbättra förutsättningarna på platsen.

Det finns många sätt att åstadkomma ett ekovänligare landskap och att arbeta med naturen när du skapar en trädgårdsdesign är viktigt ur flera olika aspekter.

Genom att jobba med naturen kan du skapa ett vackert och öppet ekosystem som du och din trädgård kan dra nytta av nu och kommande generationer i framtiden.

Lycka till!

Hey there!

I’m M

FÖLJ MIG!

Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

Kurser m.m.

Skapa en egen skogsträdgård

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Permakulturdesign
– Step by Step Guide

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Vi skapar en blommande rabatt

Vi skapar en blommande rabatt

Blommande rabatter har vi inte många på gården. Det mesta blommande vi har är träd, buskar, vilda blommor, lite örter eller marktäckare i form av...

Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

The Featured Posts

It’s all on here on how to be successful

Vi skapar en blommande rabatt

Vi skapar en blommande rabatt

Blommande rabatter har vi inte många på gården. Det mesta blommande vi har är träd, buskar, vilda blommor, lite örter eller marktäckare i form av...

There are more posts…for you to read

Vi skapar en blommande rabatt

Vi skapar en blommande rabatt

Blommande rabatter har vi inte många på gården. Det mesta blommande vi har är träd, buskar, vilda blommor, lite örter eller marktäckare i form av...

Fauna Funga Flora

FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
Translate »