Björnbär Rubus fruticosus – Nidde

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Björnbär Rubus fruticosus – Nidde

Björnbär Rubus fruticosus ‘Nidde’ är en favorit på Västergården, både för sina läckra, söta bär och sin dekorativa charm. Denna tåliga och lättskötta buske utan taggar erbjuder generösa skördar av stora, saftiga björnbär, som är utmärkta att äta färska, använda i bakverk eller göra sylt av. Med sina attraktiva vita blommor som blommar på sommaren och frodiga, mörkgröna blad, är ‘Nidde’ ett utmärkt tillskott till vilken trädgård som helst. Förutom att vara en pålitlig bärproducent, lockar den också pollinerare, vilket gör den till en värdefull del av ditt trädgårdsekosystem.

Data om växten…

Kategori: Buskar / långa taggfria grenar som behöver bindas upp då de inte “klänger” själva.
Höjd: 2 m – 3 m
Blomfärg: Vit
Växtzon: 1-4
Blomning: Juni – Juli
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Grön
Markförhållande: Väldränerad, Näringsrik
Andra egenskaper: Ätlig, Lättskött, Självfertil

  Otroligt rikbärande sort som ger väldigt stora och mycket goda bär.

  Information om växten

  Beskrivning

  Björnbär ‘Nidde’ (Rubus fruticosus ‘Nidde’) är en robust och produktiv buske som ger rikliga skördar av stora, saftiga och söta bär. Denna sort är särskilt uppskattad för sin motståndskraft mot sjukdomar och förmåga att trivas i olika odlingsförhållanden. Björnbär ‘Nidde’ har täta, mörkgröna blad och vackra vita blommor som lockar pollinerare under blomningsperioden. Bären mognar från augusti till oktober och är utmärkta att äta färska, frysa in eller använda i sylt och bakverk.


  Växtplats

  Björnbär ‘Nidde’ trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och näringsrik jord. För bästa resultat, plantera busken på en plats där den får minst sex timmars direkt solljus per dag. Björnbär tål olika jordtyper men föredrar en jord med god dränering för att undvika rotröta.


  Skötsel

  Björnbär ‘Nidde’ är lättskött och kräver minimal vård. För att stödja den kraftiga tillväxten och maximera skörden, kan du beskära busken tidigt på våren eller sent på hösten. Ta bort äldre, mindre produktiva stjälkar och spara de yngre skotten. Vattna regelbundet under torrperioder och gödsla med ett balanserat gödselmedel på våren för att ge näring åt plantan.


  Förökning

  Björnbär kan förökas genom sticklingar eller rotskott. Sticklingar tas bäst på sommaren och rotas i fuktig jord. Alternativt kan du dela rotskott från etablerade plantor på våren eller hösten.


  Användning

  Björnbär ‘Nidde’ har många användningsområden:

  Ätbar: Bären är söta och saftiga, perfekta att äta färska, använda i desserter, göra sylt, gelé eller saft. De kan också frysas för senare användning.

  Prydnad: Förutom sina läckra bär, har björnbär ‘Nidde’ ett vackert växtsätt som gör den till ett dekorativt tillskott i trädgården. Den kan användas som en del av en fruktträdgård, eller som en fristående prydnadsbuske.

  Hälsosam: Björnbär är rika på vitaminer, antioxidanter och kostfiber, vilket gör dem till ett nyttigt tillskott i kosten.


  Familj och Namn

  Björnbär tillhör familjen Rosaceae (rosväxter). Släktnamnet Rubus är latin och betyder “björnbär”. Artnamnet fruticosus betyder “buskig” och syftar på växtens växtsätt. Björnbär är en populär trädgårdsväxt både för sina smakrika bär och sina dekorativa egenskaper.


  Härdighet

  Björnbär ‘Nidde’ är härdig i växtzonerna 1-4 och trivs bra under svenska förhållanden, inklusive milda till kalla vintrar och varma somrar. Den är en tålig växt som kan anpassa sig till olika klimat och förhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för trädgårdar i stora delar av landet.


  Synonymer

  Svenska: Björnbär
  Vetenskapliga: Rubus plicatus, Rubus nemorosus

   

  Tips

  För att maximera skörden och förbättra kvaliteten på dina björnbär, plantera ‘Nidde’ nära andra bärväxter som hallon eller blåbär. Detta främjar ett rikare ekosystem och attraherar fler pollinerare till din trädgård. Använd björnbärens rankor för att skapa naturliga avgränsningar eller häckar i trädgården – de är inte bara funktionella utan också estetiskt tilltalande.


  Björnbär ‘Nidde’ är en mångsidig och givande växt som inte bara förbättrar din trädgårds estetik utan också ger dig möjlighet att njuta av hemodlade, läckra bär.

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »