Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

Aronia ‘Hugin’ är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas i olika klimatförhållanden. Aronia ‘Hugin’ blommar på våren med vita blommor som följs av glänsande, svarta bär på sensommaren. Förutom sina kulinariska och hälsomässiga fördelar, bidrar busken med sina dekorativa bladverk som skiftar i vackra höstfärger. Detta gör Aronia ‘Hugin’ till ett utmärkt val för både ätbara och prydnadsträdgårdar.

Data om växten…

Kategori: Buskar
Höjd: 1,5 m – 2 m
Blomfärg: Vit
Växtzon: 1-6
Blomning: Maj – Juni
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Grön, Höstfärger
Markförhållande: Väldränerad, Näringsrik
Andra egenskaper: Ätlig, Lättskött, Sjukdomsresistent, Vacker höstfärg

  Stora fantastiska bär fyllda med antioxidanter och vitaminer. Ett av Sveriges superbär, som även älskas av den biologiska mångfalden! 

  Information om växten

  Beskrivning

  Aronia ‘Hugin’ är en mångsidig och tålig buske som ger rikliga skördar av mörka, svarta bär. Dessa bär är rika på antioxidanter och vitaminer, vilket gör dem till ett utmärkt tillskott i kosten. Busken har ett upprätt och kompakt växtsätt med mörkgröna blad som skiftar till vackra rödorangea nyanser på hösten. Under våren täcks busken av små, vita blommor som är både prydliga och lockar till sig pollinerare. På sensommaren mognar de blanka, svarta bären som kan användas i en mängd olika recept.


  Växtplats

  Aronia ‘Hugin’ trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och näringsrik jord. Den är anpassningsbar och kan växa i olika jordtyper, inklusive sandig och lerig jord. För bästa tillväxt och skörd, välj en plats där busken får minst sex timmars direkt solljus per dag.


  Skötsel

  Denna buske är lättskött och kräver minimal vård. Vattna regelbundet under de första etableringsåren, särskilt under torra perioder. Efter detta klarar den sig ofta med enbart naturlig nederbörd. Beskärning är inte nödvändig men kan göras tidigt på våren för att behålla en fin form och främja ny tillväxt. Gödsla gärna med ett balanserat gödselmedel på våren för att ge busken en extra skjuts.


  Förökning

  Aronia ‘Hugin’ kan förökas genom frösådd, sticklingar eller delning av rotskott. Sticklingar tas bäst på sommaren och rotas i fuktig jord. Frösådd kan göras på hösten, medan delning av rotskott är bäst på våren eller hösten.


  Användning

  Ätbar: De svarta bären är inte bara näringsrika utan också mångsidiga i köket. De kan användas till sylt, gelé, saft, vin, smoothies eller torkas för att användas i bakning och matlagning.

  Prydnad: Med sina attraktiva blommor på våren, mörkgröna blad på sommaren och lysande höstfärger, är Aronia ‘Hugin’ en vacker buske som förgyller varje trädgård. Den passar bra som häckväxt, i buskage eller som solitär.

  Hälsosam: Bären är kända för sina höga halter av antioxidanter och vitaminer, vilket gör dem till ett hälsosamt tillskott i kosten. Regelbunden konsumtion kan bidra till att stärka immunförsvaret och förbättra hälsan.


  Familj och Namn

  Aronia tillhör familjen Rosaceae (rosväxter). Släktnamnet Aronia kommer från grekiskans ord för “hjälp”. Artnamnet melanocarpa betyder “svart frukt”, vilket refererar till de mörka bären. Aronia är en mångsidig växt som används både för sina dekorativa egenskaper och sina ätbara, näringsrika bär.


  Härdighet

  Aronia ‘Hugin’ är härdig i växtzonerna 1-6 och klarar sig väl under svenska förhållanden, inklusive kalla vintrar och varma somrar. Den är en robust växt som kan trivas i olika klimat och förhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för trädgårdar över hela landet.


  Synonymer

  Svenska: Svartaronia, Slånaronia
  Vetenskapliga: Photinia melanocarpa, Mespilus arbutifolia

  Tips

  För att maximera skörden och kvaliteten på dina aroniabär, plantera Aronia ‘Hugin’ i närheten av andra bärväxter som blåbär eller hallon.

  Detta gynnar inte bara pollineringen utan skapar också ett mer varierat och attraktivt bärlandskap i din trädgård. Använd de mogna bären för att göra egen aroniajuice, som är en fantastisk hälsodryck full av antioxidanter.

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »