Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin dekorativa skönhet under hela säsongen. Perfekt för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare. Tänk på att buskarna ger större skörd och större bär om du har fler buskar (olika namnsorter).

Data om växten…

Kategori: Buskar
Höjd: 1 m – 2 m
Blomfärg: Vit till ljusrosa
Växtzon: 1-4
Blomning: Maj – Juni
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Grön, Höstfärger
Markförhållande: Sura, Väldränerade jordar
Andra egenskaper: Ätbar, Lättskött, Sjukdomsresistent, Vacker höstfärg

  Information om växten

  Beskrivning

  Amerikanska blåbär, eller Vaccinium corymbosum, är en fantastisk växt att inkludera i din trädgård om du vill ha både skönhet och nytta. Under våren täcks busken av små, vita till ljusrosa blommor som senare utvecklas till saftiga, blå bär. Bladen är gröna under växtsäsongen men får en slående röd och orange färg på hösten. Amerikanska blåbär är mycket dekorativ och passar bra i både trädgårdar och naturliknande planteringar.


  Växtplats

  Amerikanska blåbär trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och sur jord. De är anpassningsbara till olika jordtyper, inklusive sandig och lerig jord, men föredrar jord med lågt pH. Buskarna är torktåliga och klarar av både vind och salt, vilket gör dem lämpliga för kustnära områden.


  Skötsel

  Amerikanska blåbär är lättskötta och kräver minimal vård. Regelbunden vattning under etableringsfasen är viktig, men de klarar sig bra med lite vatten när de väl är etablerade. Beskärning kan göras på senhösten eller tidig vår för att hålla formen och ta bort skadade eller döda grenar. Gödsla med kompost eller ett gödselmedel för surjordsväxter på våren för att främja tillväxt och fruktsättning.


  Förökning

  Amerikanska blåbär förökas genom frö eller sticklingar. Fröna ska stratifieras (kallbehandlas) innan sådd för att säkerställa god groning. Sticklingar tas bäst på sommaren och rotas i fuktig, sur jord.


  Användning

  Ätbar: De saftiga blåbären är inte bara läckra utan också rika på vitaminer och antioxidanter. De kan ätas färska eller användas i sylt, saft, pajer och bakverk. Amerikanska blåbär är en utmärkt växt att ha i trädgården om du vill odla din egen mat och njuta av fruktens hälsosamma fördelar.

  Prydnad: Amerikanska blåbär är kända för sina vackra blommor på våren och lysande höstfärger, vilket gör dem till ett dekorativt inslag i trädgårdar och landskap. De kan planteras som solitär eller i grupp, som häck eller buskage. Dess prydnadsvärde gör dem till ett populärt val bland trädgårdsentusiaster.

  Växtnäring: Amerikanska blåbär bidrar till markens näringsbalans genom att förbättra jordstrukturen med sitt bladverk som bryts ner och tillför organiskt material. De är också en viktig växt för pollinerare, vilket hjälper till att stödja ett hälsosamt ekosystem i din trädgård.


  Familj och Namn

  Amerikanska blåbär tillhör familjen Ericaceae (ljungväxter). Släktnamnet Vaccinium kommer från latin och betyder “blåbär”. Artnamnet corymbosum syftar på den korglika blomställningen. Amerikanska blåbär har en lång historia som en både nyttig och prydnadsfull växt.


  Härdighet

  Amerikanska blåbär är härdiga i växtzonerna 1-4 och klarar sig väl under svenska förhållanden, inklusive kalla vintrar och varma somrar. De är robusta växter som kan trivas i olika klimat och förhållanden, vilket gör dem till ett utmärkt val för trädgårdar över hela landet.


  Synonymer

  Svenska: Amerikanska blåbär, Trädgårdsblåbär
  Vetenskapliga: Vaccinium australe, Vaccinium tallmanii

  Tips

  Plantera amerikanska blåbär tillsammans med andra surjordsväxter som rododendron eller azalea för att skapa en enhetlig och attraktiv plantering.

  Förbättra jorden gärna med barrkompost (istället för torv) för att säkerställa att den håller sig tillräckligt sur för att främja blåbärens tillväxt och produktivitet.

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia Aronia melanocarpa – Hugin

  Aronia 'Hugin' är en imponerande buske som kombinerar skönhet med nyttighet. Den är känd för sina mörka, näringsrika bär och dess förmåga att trivas...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »