Vindruva Vitis Labrusca – Spulga

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Vindruva Vitis Labrusca – Spulga

Spulga är en mycket god rikproducerande druva som vi skördar och har till allt möjligt… Vin, äter direkt från platsen, juice, efterrätter och vi skördar även blad som vi använder till vindolmar.

Data om växten…

Kategori: Klätterväxter, Fruktväxter
Höjd: 2 m – 5 m (kan klättra och sprida sig över större ytor)
Blomfärg: Grönaktig
Växtzon: 1-4
Blomning: Juni
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg: Grön
Markförhållande: Väldränerad, Fuktig, Näringsrik
Andra egenskaper: Lättskött, Ätlig, Klättrande

  Information om växten

  Beskrivning

  Vindruvan ‘Spulga’ (Vitis Labrusca) är en robust och härdig klätterväxt som är känd för sina saftiga och välsmakande druvor. Denna sort är utmärkt för det svenska klimatet och kan odlas både på friland och i växthus. Bladen är stora, gröna och handflikiga, medan blommorna är små och grönaktiga, samlade i klasar. Under sensommaren och hösten mognar de söta och aromatiska druvorna, som är idealiska för färskkonsumtion, vinframställning och konservering.


  Växtplats

  ‘Spulga’ trivs bäst i soliga lägen med väldränerad och näringsrik jord. Det är viktigt att ge plantan tillräckligt med utrymme att klättra och sprida sig, antingen på en spaljé, pergola eller annan stödstruktur. Jorden bör vara fuktig men väldränerad för att förhindra rotröta.


  Skötsel

  Vindruvan ‘Spulga’ är relativt lättskött. Regelbunden vattning är viktig under torra perioder, särskilt när druvorna håller på att utvecklas. Gödsla på våren med kompost eller ett balanserat gödselmedel för att främja tillväxt och fruktsättning. Beskär plantan varje år under den vilande perioden (vinter) för att forma och uppmuntra ny tillväxt. Ta bort gamla, döda eller överlappande grenar för att förbättra luftcirkulationen och minska risken för sjukdomar.


  Förökning

  ‘Spulga’ kan förökas genom sticklingar eller avläggare. Sticklingar tas bäst på våren eller hösten och rotas i en väldränerad jordblandning. Avläggare görs genom att böja ner en gren till marken, täcka en del av den med jord och vänta tills den bildar rötter.


  Användning

  Vindruvan ‘Spulga’ har flera användningsområden:

  Ätbar: Druvorna är utmärkta att äta färska direkt från plantan. De kan också användas för att göra saft, sylt, gelé och vin. Bladen kan skördas och användas till att göra vindolmar (fyllda vinblad), en populär maträtt i många medelhavsländer.

  Prydnad: ‘Spulga’ fungerar utmärkt som klätterväxt och kan skapa en grönskande och skuggande vägg eller tak över pergolor och spaljéer.

  Medicinsk användning: Druvor är rika på antioxidanter och vitaminer, vilket gör dem till ett hälsosamt tillskott i kosten. Bladen har traditionellt använts i örtmedicin för sina antiinflammatoriska egenskaper.


  Familj och Namn

  Vindruvan tillhör familjen Vitaceae (vinväxter). Släktnamnet Vitis kommer från latin och betyder ‘vinranka’. Artnamnet Labrusca hänvisar till den amerikanska vildvinrankan, känd för sina aromatiska och tåliga druvor.


  Härdighet

  ‘Spulga’ är härdig i växtzonerna 1-4 och kan odlas framgångsrikt i större delen av Sverige, särskilt i skyddade lägen med god solexponering.


  Synonymer:

  • Svenska: Vindruva, Vinranka
  • Vetenskapliga: Vitis Labrusca ‘Spulga’

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »