Vallört Bocking 14 Symphytum x uplandicum

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Vallört Bocking 14 Symphytum x uplandicum

Vi använder Vallört Bocking 14 Symphytum x uplandicum både som kompliment i vackra rabatter, men även för att addera näring till landet så att Växterna som placeras i landet kontinuerligt hela tiden får näring. Vi gör även näringslösningar på växten, för att gödsla landen med.

Data om växten…

Kategori: Perenner
Höjd: 80 cm – 120 cm
Blomfärg: Blå, Lila
Växtzon: 1-5
Blomning: Maj – Juli
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Mörkgrön
Markförhållande: Väldränerad, Fuktig
Andra egenskaper: Lättskött, Vacker blomning, Närande för jorden

  Vallört finns i flera olika skiftningar på färg, Min bocking 14 hade ljusare klockor nästan vita de första åren, så ibland upplever jag att färgerna ändrar sig även på samma sort år till ett annat… Jag vet dock inte varför den skiftat i färg.

  Information om växten

  Beskrivning

  Vallört Bocking 14 Symphytum x uplandicum är en kraftig, flerårig ört som är känd för sina djupgående rötter och sina näringsrika blad. Den har stora, mörkgröna, något håriga blad och producerar klasar av blå till lila blommor som lockar bin och andra pollinerare från maj till juli. Sorten ‘Bocking 14’ är särskilt uppskattad för sin sterilitet, vilket innebär att den inte sprider sig okontrollerat genom fröspridning.


  Växtplats

  Vallört trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och fuktig jord. Den är anpassningsbar och kan växa i de flesta jordtyper, men föredrar jord med högt organiskt innehåll. Den är torktålig när den väl etablerats tack vare sina djupa rötter.


  Skötsel

  Vallört är en lättskött växt som kräver minimal vård. Den kan skördas flera gånger per säsong genom att klippa ner bladverket till marknivå, vilket stimulerar ny tillväxt. Vattna regelbundet under torra perioder för att främja frodig tillväxt.


  Förökning

  ‘Bocking 14’ förökas bäst genom rotsticklingar eller delning. Eftersom denna sort är steril, sprider den sig inte genom frön, vilket gör den lätt att kontrollera i trädgården. Rotsticklingar tas på våren eller hösten och planteras i väldränerad jord.


  Användning

  Vallört har flera användningsområden i trädgården:

  Närande för jorden: Vallörtens djupa rötter drar upp näringsämnen från djupt ner i jorden och gör dem tillgängliga i ytskiktet när bladen bryts ner. Detta gör den till en utmärkt följeslagare i en perennrabatt eller grönsaksland.

  Växtnäring: Bladen av vallört kan användas för att göra en näringsrik växtnäring. För att göra vallörtsvatten, fyll en hink med vallörtsblad och täck dem med vatten. Låt blandningen stå i 2-3 veckor tills den blir mörk och illaluktande. Späd den färdiga lösningen med vatten (ca 1:10) innan den används som gödning för växterna.

  Medicinalväxt: Traditionellt har vallört använts i folkmedicin för sina läkande egenskaper. Bladen och rötterna har använts för att göra salvor och kompresser för behandling av sår, benbrott och andra hudåkommor.


  Familj och Namn

  Vallört tillhör familjen Boraginaceae (Strävbladiga växter). Släktnamnet Symphytum kommer från grekiskan och betyder “att växa tillsammans”, vilket refererar till växtens historiska användning vid benläkning. Artnamnet uplandicum syftar på dess ursprung från korsa olika vallörtsarter.


  Härdighet

  Vallört ‘Bocking 14’ är härdig i växtzonerna 1-5 och klarar sig väl under svenska förhållanden, även i något kallare klimat.


  Synonymer:

  • Svenska: Vallört
  • Vetenskapliga: Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »