Bärhäggmispel Amelanchier alnifolia – Saskatoon

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Bärhäggmispel Amelanchier alnifolia – Saskatoon

Bärhäggmispel Amelanchier alnifolia även känd som Saskatoon, är en mångsidig och härdig buske eller litet träd (beroende på hur du väljer att beskära växten, som är känd för sina ätliga bär och vackra höstfärger. Bären kan dra lite i rosa strax innan de mognar, de smakar svagt av blåbär och är så dekorativa!

Data om växten…

Kategori: Buskar, Små träd
Höjd: 2 m – 4 m
Blomfärg: Vit
Växtzon: 1-5
Blomning: Maj – Juni
Ljusförhållande: Sol till Halvskugga
Bladfärg: Grön, vacker höstfärg i rött och orange
Markförhållande: Väldränerad, Fuktig, Näringsrik
Andra egenskaper: Ätlig, Lättskött, Torktålig, Vind- och saltresistent

  Bären smakar lite som blåbär men betydligt svagare.

  Information om växten

  Beskrivning

  Bärhäggmispel – Amelanchier alnifolia är en fantastisk växt att inkludera i din trädgård om du vill ha både skönhet och nytta. Under våren täcks bärhäggmispel av små, vita blommor som senare utvecklas till mörkblå, nästan svarta bär. Bladen är gröna under växtsäsongen men får en slående röd och orange färg på hösten. Bärhäggmispel är mycket dekorativ och passar bra i både trädgårdar och naturliknande planteringar.


  Växtplats

  Bärhäggmispel trivs bäst i soliga till halvskuggiga lägen med väldränerad och näringsrik jord. Bärhäggmispel är anpassningsbar till olika jordtyper, inklusive sandig, lerig eller stening jord. Bärhäggmispel är torktålig och klarar av både vind och salt, vilket gör den lämplig för kustnära områden.


  Skötsel

  Bärhäggmispel är lättskött och kräver minimal vård. Regelbunden vattning under etableringsfasen är viktig, men bärhäggmispel klarar sig bra med lite vatten när den väl är etablerad. Beskärning kan göras på senhösten eller tidig vår för att hålla formen och ta bort skadade eller döda grenar. Gödsla med kompost eller ett balanserat gödselmedel på våren för att främja tillväxt och fruktsättning.


  Förökning

  Bärhäggmispel förökas genom frö eller sticklingar. Fröna ska stratifieras (kallbehandlas) innan sådd för att säkerställa god groning. Sticklingar tas bäst på sommaren och rotas i fuktig jord.


  Användning

  Bärhäggmispel har flera användningsområden:

  Ätbar: De mörkblå bären är saftiga och välsmakande och kan ätas färska eller användas i sylt, saft, pajer och bakverk. Bären är rika på vitaminer och antioxidanter. Bärhäggmispel är en utmärkt växt att ha i trädgården om du vill odla din egen mat och njuta av fruktens hälsosamma fördelar.

  Prydnad: Bärhäggmispel är känd för sina vackra blommor på våren och lysande höstfärger, vilket gör bärhäggmispel till ett dekorativt inslag i trädgårdar och landskap. Bärhäggmispel kan planteras som en solitär eller i grupp, som häck eller buskage. Dess prydnadsvärde gör bärhäggmispel till ett populärt val bland trädgårdsentusiaster.

  Växtnäring: Bärhäggmispel bidrar till markens näringsbalans genom att förbättra jordstrukturen med sitt bladverk som bryts ner och tillför organiskt material. Bärhäggmispel är också en viktig växt för pollinerare, vilket hjälper till att stödja ett hälsosamt ekosystem i din trädgård.


  Familj och Namn

  Bärhäggmispel tillhör familjen Rosaceae (rosväxter). Släktnamnet Amelanchier kommer från ett gammalt provensalskt namn för arten. Artnamnet alnifolia betyder al-löv, vilket refererar till bladen som liknar dem hos al. Bärhäggmispel är en växt med en rik historia och används både som prydnadsväxt och för sina ätbara frukter.


  Härdighet

  Bärhäggmispel är härdig i växtzonerna 1-5 och klarar sig väl under svenska förhållanden, inklusive kalla vintrar och varma somrar. Bärhäggmispel är en robust växt som kan trivas i olika klimat och förhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för trädgårdar över hela landet.


  Synonymer:

  • Svenska: Saskatoonbär, Häggmispel
  • Vetenskapliga: Amelanchier alnifolia

  Tips

  Använd Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) som en högre bakgrundsväxt i samplanteringar för att skapa en vacker och funktionell trädgård. Kombinera den med lägre perenner som lavendel, salvia och prydnadsgräs för att skapa en mångfaldig och attraktiv plantering.

  Bärhäggmispelens vita vårblommor, saftiga bär på sommaren och färgglada höstlöv ger ett kontinuerligt intresse och stödjer pollinerare, vilket gynnar hela trädgårdsekosystemet.

  Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

  På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

  read more

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

  read more

  Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

  Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

  read more

  Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

  Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

  read more

  Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

  Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

  read more

  Hey there!

  I’m M

  FÖLJ MIG!

  Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

  Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

  Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

  I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

  Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

  Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

  För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

  Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

  Kurser m.m.

  Skapa en egen skogsträdgård

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Permakulturdesign
  – Step by Step Guide

  Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

  Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

  The Featured Posts

  It’s all on here on how to be successful

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

  Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon Artemisia dracunculus

  Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

  Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

  There are more posts…for you to read

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Zon G: En Oas vid Driving Range

  Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

  Fauna Funga Flora

  FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

  ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

  TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
  Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
  Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
  Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
  Translate »