Saskatoonbärssylt

VÄXTER HOS OSS FYLLER OFTA FLER FUNKTIONER, ÖGONGODIS, SMAKER, POLLEN, NEKTAR, MARKTÄCKNING, GÖDSEL …

Saskatoonbärssylt

Saskatoonbärssylt – Ett Sött och Välsmakande Tillbehör

Saskatoonbärssylt är ett fantastiskt sätt att bevara smaken av saskatoonbär, även känd som bärhäggmispel, och njuta av den året runt. Denna sylt är perfekt att använda på rostat bröd, pannkakor, våfflor eller som fyllning i bakverk. Här är ett enkelt och gott recept på saskatoonbärssylt.


Ingredienser:

 • 1 kg saskatoonbär (bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia)
 • 500 g socker
 • 1 dl vatten
 • 1 msk citronsaft
 • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)


Instruktioner:

 1. Förbered bären: Skölj bären noggrant under rinnande vatten och ta bort eventuella stjälkar eller löv.
 2. Koka bären: Lägg bären i en stor kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp på medelhög värme och låt sjuda i 10-15 minuter tills bären börjar mjukna.
 3. Tillsätt socker: Rör ner sockret i bärblandningen. Fortsätt att koka på låg värme och rör om regelbundet för att undvika att sockret bränner vid botten. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
 4. Citronsaft och vaniljsocker: Tillsätt citronsaften och, om så önskas, vaniljsockret. Rör om och låt sjuda i ytterligare 5 minuter tills sylten tjocknar till önskad konsistens.
 5. Testa konsistensen: För att testa om sylten är klar, ta en liten mängd och lägg den på en kall tallrik. Om den inte sprider sig är den klar. Annars kan du koka den lite längre.
 6. Häll upp och förvara: Häll den varma sylten i rena, steriliserade glasburkar. Sätt på locken och låt sylten svalna helt. Förvara sylten i kylen eller ett svalt skafferi.

Serveringsförslag: Saskatoonbärssylt är utsökt på rostat bröd, pannkakor, våfflor eller som fyllning i bakverk och kakor. Den kan också användas som topping på yoghurt eller glass.

Tips: För en extra twist kan du tillsätta en kanelstång eller en nypa muskot under kokningen för att ge sylten en djupare smakprofil.

Tips

Använd Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) som en högre bakgrundsväxt i samplanteringar för att skapa en vacker och funktionell trädgård. Kombinera den med lägre perenner som lavendel, salvia och prydnadsgräs för att skapa en mångfaldig och attraktiv plantering.

Bärhäggmispelens vita vårblommor, saftiga bär på sommaren och färgglada höstlöv ger ett kontinuerligt intresse och stödjer pollinerare, vilket gynnar hela trädgårdsekosystemet.

Zon E och Zon F – Naturlig Skönhet och Vilda Blommor

På Ingelsta Golfklubb tar vi tillvara på naturens egna mönster och skapar miljöer som inte bara berikar golfupplevelsen utan också stödjer det lokala ekosystemet. Zon E och F representerar två distinkt olika men lika viktiga strategier för att integrera hållbarhet och...

read more

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder till avkoppling och njutning. Denna torra och soliga plats, där knappt gräset har velat växa, har förvandlats till en...

read more

Zon D: Solkyssta Slänten vid Klubbhuset

Zon D vid Ingelsta Golfklubb är ett strålande exempel på hur man med kreativitet och insikt kan förvandla en utmanande miljö till en blomstrande oas. Längs slänten vid klubbhuset har vi skapat en plantering med torktåliga blommor som inte bara tål det steniga och...

read more

Zon C: En Harmonisk Symfoni Vid Klubbhuset

Välkommen till Zon C på Ingelsta Golfklubb, en plats där skönhet och natur möts på vägen upp mot klubbhuset. Här, i ett av de lugna hörnen av golfbanan, har vi skapat en plantering som vi hoppas skall bli en lummig oas som kombinerar god jord och mild skugga, vilket...

read more

Skogsträdgård Zon A: En botanisk pärla vid puttning green

Zon A, belägen i anslutning till puttning green, är en rik och mångfaldig trädgård där svensk flora står i centrum. Här blandas ögongodis med ätbart i en fantastisk mix!Välkommen till Zon A på Ingelsta GolfHär har vi samlat en imponerande variation av både ätbara och...

read more

Hey there!

I’m M

FÖLJ MIG!

Trädgårdsdesigner med förkärlek för estetik, hållbar, ätbar trädgårdsdesign, biologisk mångfald och med spetskompetens inom skogsträdgårdsodling.

Det ska bli fantastiskt roligt att dela tips, idéer och kunskap med er på Fauna Funga Flora Blog.

Som designer arbetar jag oftast enligt NADJA-designmetod för att jag tycker att “estetik” är en viktig följeslagare till miljövänligt.

I NADJA-designmetod finns en 20/80 regel, där 20% är total estetik (här får exempelvis växter plats som inte ger skörd men nektar och pollen och/eller boplats till den biologiska mångfalden av djur i trädgården).

Genom att följa denna regel bygger metoden estetik automagiskt samtidigt som den främjar biologisk mångfald på platsen.

Att skapa värde för dig som brukar platsen i samma andetag som att skapa en hållbar plats där naturens resurser får öka och bidra till ett bra klimat och samtidigt habitat för den biologiska mångfalden är något jag finner oerhört viktigt och tillfredställande.

För mig är kombinationen funktionell, hållbar och estetisk en viktig design-trio. Det bästa är att det är en 100% möjlig kombination!

Livskvalitet är att skapa en plats som andra blir en naturlig del av.

Kurser m.m.

Skapa en egen skogsträdgård

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Permakulturdesign
– Step by Step Guide

Vill du ha en trädgård skapad med den hållbara metoden “Permakulturdesign” men saknar kunskapen? Då kan denna bok hjälpa dig på vägen. En handfast Step-by-Step bok som guidar dig hela vägen.

Biodiversity is our most valuable but least appreciated resource.

The Featured Posts

It’s all on here on how to be successful

Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

Trollpil Salix babylonica – Tortuosa

Köpte några kvistar av detta underbara träd 2020 efter att jag föreläst på en av scenerna på Älvsjömässan... Jag och Sara Bäckmo hade var sin...

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon Artemisia dracunculus

Dragon - Artemisia dracunculusär, en oumbärlig ört i köksträdgården, känd för sin distinkta smak som höjer smaken i många maträtter. Denna...

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum

Amerikanska blåbär Vaccinium corymbosum är en fantastisk tillägg till din trädgård, inte bara för sina läckra och näringsrika bär utan också för sin...

There are more posts…for you to read

Zon G: En Oas vid Driving Range

Zon G: En Oas vid Driving Range

Vid sittområdet nära driving range på Ingelsta Golfklubb har vi skapat en unik trädgårdsoas som inte bara är vacker att betrakta, utan även inbjuder...

Fauna Funga Flora

FÖR JORDEN OCH FRAMTIDEN

ATT SKAPA FÖR OSS OCH VÅR SJÄLVHUSHÅLLNING, DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN OCH FRAMTIDEN PÅ SAMMA GÅNG HAR BLIVIT NÅGOT VI GÖR SOM EN DEL I VÅR VARDAG. ATT LEVA ETT KLIMATSMART VARDAGSLIV SPARAR BÅDE PENGAR OCH BYGGER PLATSENS VÄRDE. HOS OSS SKAPAS RESURSER OCH LIV.

TÄVLA: VINN EN BOK OM TRÄDGÅRDSDESIGN - Tävlingen finns på vår fb sida se länk info om oss. FAUNA FUNGA FLORA FACEBOOK
Drömmer du om att skapa en skogsträdgård? Då ska du få lite tips av mig. För att skapa en en skogsträdgård behöver du göra 3 saker: 1. Skapa en plan genom att skapa en trädgårdsdesign du kan med fördel välja metoden permakulturdesign (hitta ditt Varför, Var & Hur). 2. Bestäm vilka plantor du vill plantera (hitta dina Vad). 3. Ta hand om det du odlat och njut! Har du redan skapat en skogsträdgård kommentera och berätta hur den förgyller ditt liv ☀️🍓🍑🫐🌳🌿 Besök www.faunafungaflora.com för mer info.
Grundstammar till helgens kurser i ympning 🥰 Vill ni komma på ympkurs 12-15 på söndag hos oss. Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/april/lar-dig-ympa-och-skapa-dina-egna-frukttrad2/
Kursen kombinerar skogsträdgårdsodling och permakulturdesign och hålls på Västergården i Granhed utanför Katrineholm. 

Där har kursledaren Mireille Lewis skapat en trädgård som innehåller nötter av olika slag, bland annat mandel, pekannötter, valnötter och pistagenötter, där det finns spännande planteringar av fruktträd både svenska klassiska och exotiska som pawpaw, bär av olika sorter både kända och mindre vanliga samt perenna grönsaker och ätbara marktäckare. 

KURSDATUM: Lördag 18 maj 2024.

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/

Drömmer du om en prunkande ätbar trädgård som ger hög avkastning med låg arbetsinsats? 

Vill du också ha en lättskött plats som skapar ökad biologisk mångfald över och under jord och bygger på ett klimatsmart vardagstänk åt de som lever och njuter på platsen? 

Då är det här en kurs för dig!

LÄS MER & BOKA PLATS: 
https://www.studieframjandet.se/sormlands-lan/gustav-arrangemang/kurser/2024/maj/skapa-en-atbar-och-hallbar-tradgard/
Translate »